KONKURSU NA POTRAWĘ Z PSTRĄGA ROZSTRZYGNIĘTY
15 lipca, 2014

Podczas Święta Pstrąga w Wojtalu w dniu 12 lipca br. odbył sie finał konkursu kulinarnego pt. „Potrawy z Pstrąga”.

Wyłoniono trzech laureatów konkursu:

I miejsce

Bar Stokrotka w Silnie

Pstrąg „Kosznajder”

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

– filet z pstrąga 300g/szt.

– olej kujawski

-mąka krupczatka

– sól

– cukier

– pieprz cytrynowy

– cytryny ok. 0,5 kg

– zioła prowansalskie

– kapusta czerwona ok. 0,5kg

– chrzan tary ostry-1 słoiczek

– mieszanka warzywna mrożona (mini marchewki, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa żółta i zielona, groszek itp.)

– cebulka młoda ok. 100 g

– jabłka ok. 200g

– jogurt naturalny grecki

-majonez

– koperek zielony świeży

– sałata dekoracyjna duża

-śmietana 30% ok. 500ml

– białe wino CHARDONNAY mołdawskie- 1 butelka

 

II miejsce

„GOŚCINIEC ”  Chojnice

Roladki z  pstrąga  w  sosie  miętowym z karmelizowanym w  miodzie melonem i marchewką

SKŁADNIKI (NA 4 PORCJE)

-4 pstrągi (200-300g),

– szynka szwardzwaldzka (150g),

– śliwki kalifornijskie (100g),

– pieprz cytrynowy,

– sól,

– por (2 doże liście),

– jogurt naturalny(200ml),

– mięta (1 doniczka),

– cukier puder (50g),

– melon (400g),

– marchew (400g),

– miód (50ml),

– pomarańcza (1 szt),

– tryskawki (100g)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pstrąga filetujemy, doprawiamy pieprzem cytrynowym. Na każdy filet z osobna kładziemy szynkę i śliwki. Całość zawijamy z zgrabną roladkę. Na końcu związujemy listkiem pora. Blachę smarujemy masłem, przekładamy na nią roladki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 13-15 minut.  Jogurt naturalny wlewamy do miski, dodajemy listki mięty i cukier puder. Całość  blenderujemy. Marchewkę i melona czyścimy. Obieraczką do warzyw tworzymy długie paski. Wrzucamy wszystko  na rozgrzane masło na patelni i podsmażamy. Na koniec dodajemy miód i sok wyciśnięty z pomarańczy

 AUTOR PRZEPISU : JANUSZEWSKI DAMIAN

 

III miejsce

Restauracja „Sukiennice”

Smażony  pstrąg  z sezamem

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

             4 szt pstrąga

•             pieprz biały

•             cytryna

•             cebule

•             4 ząbek czosnku

•             Sól morska

•             olej

•             4 łyżki masła

•             świeży koper

•             jajka   2 szt

•             mąka pszenna – 8 łyżek

•             sezam                8 łyżek   

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pstrągi umyj wyjmuje częściowe skory , osusz papierowym ręcznikiem, skrop z wierzchu i w środku sokiem z cytryny i posól. Każdą rybę wypełnij masłem wymieszanym z czosnkiem i posiekanym koperkiem. Zepnij wykałaczkami. Obtocz pstrągi w mące i sezamy  smażyć na patelni najlepiej w frytkownicy.

 

GALERIA