WARSZTATY – WĘDZONA I GRILLOWANA
6 października, 2014

Stowarzyszenie Wdzydzko – Charzykowska Lokalna Grupa Rybacka „Mòrénka” wraz z Agencją Rynku Rolnegozapraszają na:

Warsztaty z zakresu wędzenia ryb morskich i słodkowodnych połączonych z technikami grillowania i BBQ

Celem warsztatów jest przekazanie teoretycznej wiedzy oraz nabycie praktycznych umiejętności wędzenia opartych na tradycyjnych metodach wędzarniczych oraz wykorzystania ryb w grillowaniu i BBQ. Gatunki ryb i przyrządzane dania w trakcie warsztatów będą związane z regionalnymi tradycjami kulinarnymi terenów przybrzeżnych i pojezierzy. W ramach działania propagowane będzie spożywanie tradycyjnych produktów rybnych oraz dążenie do większego wykorzystania własnych wędzarni oraz praktyczna nauka sztuki kulinarnej związanej z rybą wędzoną i grillowaną.

Plan warsztatów (łącznie do 5 godz.):

  1. Wprowadzenie do warsztatów:

·         Rys historyczny (rybne tradycje kulinarne na pomorzu oraz powiązania regionu z gosp. rybacką)

·         Zaprezentowanie gatunków ryb przydatnych w wędzeniu i grillowaniu

·         Zasady przygotowania ryb do wędzenia (od połowu/zakupu do zaprawienia)

  1. Omówienie zasad wędzenia ryb na zimno
  2. Omówienie zasad wędzenia ryb na ciepło
  3. Omówienie zasad grillowania ryb i wskazanie różnic pomiędzy grillowaniem a BBQ
  4. Wspólne przygotowanie dań  z wędzonych ryb

·         Sałatki z wędzonych ryb na zimno z wykorzystaniem warzyw

·         Ryby wędzone na ciepło z polskimi sosami

  1. Wspólna degustacja

 

 

Warsztaty odbywać się będą w Agroturystyka na Dąbku ul. Dąbek 11, Męcikał  w dniu 16 października 2014r. od godziny 10:00

Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres e-mail: biuro@lgrmorenka.pl lub faksem na numer 52-334-33-07

Więcej informacji pod numerem: (52) 334 33 07

 

Sylwetki wykonawców:

Andrzej Ławniczak

Współzałożyciel i członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej z siedzibą w Gdańsku. Zwycięzca licznych konkursów międzynarodowych, krajowych i regionalnych. Zdobywca tytułu „Kreator smaku”  za „Zupę Kaszuba” w 2001 r.  Dwukrotnie nagrodzony nagrodą „Perła –2008” i „Perła-2009” za zajęcie I-go miejsca w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za najlepszą polską potrawę regionalną.  W roku 2012, w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Pomorskie Smaki”, uhonorowany I nagrodą „Bursztynowy Laur”.

Autor wielu znanych przepisów kulinarnych, w tym „Zupy bursztynowej”, cieszącej się ogromną popularnością i uznaniem smakoszy.  Organizator licznych pokazów i szkoleń kulinarnych.

Od wielu lat prowadzi własną działalność gastronomiczną, jego firma – „Kreatornia Smaku”, zdobyła prestiżowe członkostwo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorskiego, promującej tradycje regionu. Za działalność charytatywną nagrodzony tytułem „Cichy Bohater”.

 

Krzysztof Szulborski

Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Prowadzi szkolenia dla Kucharzy, Cukierników, Piekarzy, restauratorów i nauczycieli zawodu. Członek Jury w najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, należą do nich: Sielawa Blues, Olimpiada Smaku, Kuchnia Włoska, Kuchnia Regionalna, Zielone Czapki i wielu innych.

Wspólnie ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich organizuje Dorszowe Żniwa, Biesiady Dobrego Humoru, konkursy kulinarne na targach gastronomicznych Gastro Expo w Gdańsku oraz EuroGastro w Warszawie. Wraz z Pomerania Culinary Team niejednokrotnie brał udział w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

Wiele publikacji w branżowych pismach, na przykład w Poradniku Restauratora. Wspólnie z Kuchmistrzem Jackiem Kempą wydał książkę „Grilluj z mistrzami świata”. Najważniejszym kulinarnym sukcesem jest zdobycie mistrzostwa świata BBQ 2006 we Wrocławiu.

 

Wędzenie to jedna z najstarszych naturalnych metod utrwalania i uszlachetniania produktów. Zatem wędzone ryby to najbardziej naturalny produkt tradycyjny szczególnie w regionie z dużymi tradycjami rybołówstwa morskiego i śródlądowego. Mało skomplikowane urządzenia i budowle do wędzenia sprawiają, że warto propagować te metody przyrządzania potraw szczególnie na terenach przybrzeżnych i na pojezierzach.