Podczas Święta Pstrąga w Wojtalu w dniu 12 lipca br. odbył sie finał konkursu kulinarnego pt. „Potrawy z Pstrąga”.
Wyłoniono trzech laureatów konkursu:
I miejsce
Bar Stokrotka w Silnie
Pstrąg „Kosznajder”
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
– filet z pstrąga 300g/szt.
– olej kujawski
-mąka krupczatka
– sól
– cukier
– pieprz cytrynowy
– cytryny ok. 0,5 kg
– zioła prowansalskie
– kapusta czerwona ok. 0,5kg
– chrzan tary ostry-1 słoiczek
– mieszanka warzywna mrożona (mini marchewki, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa żółta i zielona, groszek itp.)
– cebulka młoda ok. 100 g
– jabłka ok. 200g
– jogurt naturalny grecki
-majonez
– koperek zielony świeży
– sałata dekoracyjna duża
-śmietana 30% ok. 500ml
– białe wino CHARDONNAY mołdawskie- 1 butelka
II miejsce
„GOŚCINIEC ” Chojnice
Roladki z pstrąga w sosie miętowym z karmelizowanym w miodzie melonem i marchewką
SKŁADNIKI (NA 4 PORCJE)
-4 pstrągi (200-300g),
– szynka szwardzwaldzka (150g),
– śliwki kalifornijskie (100g),
– pieprz cytrynowy,
– sól,
– por (2 doże liście),
– jogurt naturalny(200ml),
– mięta (1 doniczka),
– cukier puder (50g),
– melon (400g),
– marchew (400g),
– miód (50ml),
– pomarańcza (1 szt),
– tryskawki (100g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pstrąga filetujemy, doprawiamy pieprzem cytrynowym. Na każdy filet z osobna kładziemy szynkę i śliwki. Całość zawijamy z zgrabną roladkę. Na końcu związujemy listkiem pora. Blachę smarujemy masłem, przekładamy na nią roladki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 13-15 minut. Jogurt naturalny wlewamy do miski, dodajemy listki mięty i cukier puder. Całość blenderujemy. Marchewkę i melona czyścimy. Obieraczką do warzyw tworzymy długie paski. Wrzucamy wszystko na rozgrzane masło na patelni i podsmażamy. Na koniec dodajemy miód i sok wyciśnięty z pomarańczy
AUTOR PRZEPISU : JANUSZEWSKI DAMIAN
III miejsce
Restauracja „Sukiennice”
Smażony pstrąg z sezamem
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
• 4 szt pstrąga
• pieprz biały
• cytryna
• cebule
• 4 ząbek czosnku
• Sól morska
• olej
• 4 łyżki masła
• świeży koper
• jajka 2 szt
• mąka pszenna – 8 łyżek
• sezam 8 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pstrągi umyj wyjmuje częściowe skory , osusz papierowym ręcznikiem, skrop z wierzchu i w środku sokiem z cytryny i posól. Każdą rybę wypełnij masłem wymieszanym z czosnkiem i posiekanym koperkiem. Zepnij wykałaczkami. Obtocz pstrągi w mące i sezamy smażyć na patelni najlepiej w frytkownicy.